Sběratelská kvalita
Studie

V poslední době stále častěji pozoruji, jak se obzvláště na internetu lidé snaží prodávat za nemalé částky figurky, které příliš nevyhovují sběratelským účelům. Neodpovídají totiž sběratelské kvalitě. Tento termín je ošidný a také velice subjektivní. Mnoho sběratelů dá raději na množství, než na to, v jakém stavu figurky vlastní, mnoho se smíří s tím, že když je figurka přes 30 let stará, dá se obtížně uchovat v takovém stavu, aby vypadala jako nová. Ve spoustě případů je to pravda – stále se jedná jen o umělou hmotu a barvy, které reagují na nejrůznější vlivy. Především na vystavení UV záření, přílišnému horku či zimě, prachu, otřesům, hravým dětem (což se dá pochopit), domácím mazlíčkům nebo například cigaretovému kouři. Všechny tyto nežádoucí vlivy mohou figurky znehodnotit, potažmo naprosto zničit. Ukážeme si několik příkladů jak vidět rozdíly, co hledat a nač se ptát, pokud vám na sbírce skutečně záleží. Pro jednoduchost budou příklady uváděny na figurkách.

Nejdříve několik pojmů

Sběratel - je osoba, jenž získává specifický druh předmětů (popřípadě i zážitků s nimi spojených) a sestavuje je ve sbírku. Sbírky bývají většinou kvalitně roztříděné, zkatalogizované a atraktivně vystavené.

Hromaditel - je osoba, jenž získává specifický druh předmětů za účelem vlastnění co největšího množství, většinou z důvodu uspokojení touhy vlastnit více, než ostatní.

Nesběratel - je osoba, jenž získává specifický druh předmětů převážně za účelem zpeněžení. Většinou nehledí na jejich kvalitu, způsob uchovávání nebo reálnou hodnotu. Zkrátka za to něco chce.

Katalogová hodnota - je maximální cena kterou je sběratel ochoten zaplatit za kompletní, stoprocentně nepřerušený exemplář, což se týká i poškození UV zářením. Většinou je to dosti nadnesená částka, ale teoreticky možná.

Reálná hodnota - se odvíjí od katalogové a měla by poměrně odpovídat i stavu figurky. Většinou se na maximum katalogové nevyšplhá.

Poškození - je něco, co změní původní vzhled, stav nebo funkci. Může to způsobovat mnoho jevů, ale o tom si přečtete níže.

Sběratelská etika - můžeme ji chápat jako soubor nepsaných pravidel, které celé sběratelství drží pohromadě. Podle toho, jaké figurky kdo nabízí lze snadno odvodit, s kým máme tu čest (ohledně sběratelství). Pokud na aukčním serveru někdo vystaví za nepřiměřenou částku sérii Šmoulů, z nichž každému chybí podstavec a jako popis uvede Šmoulové doporučuji veškeré jeho aukce raději ignorovat. Chce se jich pouze zbavit a vydělat na tom.

Sběratelsky atraktivní - znamená natolik zajímavé, že z nějakého důvodu přitáhne sběratelovu pozornost a vybudí touhu po vlastnictví dané věci.

Nyní se blíže podíváme na hlavní důvody ztráty sběratelské kvality.

Ultrafialové záření

Co si budeme nalhávat – ohledně Kinder sběratelství, je Slunce proti nám. Především starší série trpí změnou chemického složení umělé hmoty i barev, vyvolanou ultrafialovou složkou ve slunečním svitu, což se projeví změnou barevnosti. Bílá bříška tučňáků náhle žloutnou, duchové změní barvu celkově, růžová zoranžoví, některé druhy umělé hmoty zkřehnou a jsou náchylnější k prasknutí a tak dále.

Zažloutlé bříško tučňáků a rozdíl mezi zažloutlým a nezažloutlým duchem patrný na první pohled. Bez možnosti srovnání to ale nemusí být tak jasné.

Obvykle si „obyčejní smrtelníci“ figurky vystavují na různých poličkách a postupem času změny nezpozorují. Pokud tedy nemáte přímé srovnání, nebo naprosto perfektní barevný jemnocit, nemusíte si všimnout ani vy. Pokud „běžného smrtelníka“ napadne figurky prodat na internetu, najde si nějaký online katalog, zběžně si projde ceny a vystaví co má. Někteří se nechají zmást tím, že figurka má jiné odstíny, a tak ji dokonce považují za neznámou „variantu“. Pokud není nikde zdokumentována (vlastně uznána jako oficiální), radím takovou figurku do sbírky nezařazovat - může se jednat jen o poškození.

Naprosto jasné rozdíly. Sběratelsky atraktivní figurky a jejich špatně udržované verze.


UV světlem se také často ověřuje pravost figurek. Používané žárovky mají nižší intenzitu UV záření, než jaká k nám dopadá ze Slunce a proto nehrozí nějaké zásadní poškození. Oproti Slunci je tu i ten rozdíl, že test trvá pouze několik vteřin, a figurka tak není nijak zvlášť ohrožena. Dlouhodobé vystavení světlu by jí jistě neprospělo.

Test pravosti pomocí UV světla. Pravé barvy hezky září, ale nenechte se tímto efektem unést.
Vystavit sbírku silnějšímu UV záření může vést k jejímu zničení.

Otlučené a podřené

Toto je hned druhý nejčastější neduh, který provází převážně starší figurky. Ačkoli Kinder sběratelství existuje snad stejně dlouho jako Kinder vejce samotná, primární účel hraček je být hračkami. Nikomu asi nemusím vysvětlovat, že děti si hrají rády. Nedělají si hlavu s tím, že tuhle odprýskne kousek barvy, tam se ulomí noha, nebo tykadlo, tu okoušou hlavičku a nejedna Kinder hračka skončila hluboko v útrobách pískoviště. To je naprosto pochopitelné a dá se říct, že normální. Normální už ale není pokoušet se je po takových „útocích na nevinné figurky“ prodat (pokoušet se na nich vydělat). Pozorně si tedy prohlédněte každou fotografii ze všech nafocených úhlů. Je-li to pro vás hodně důležité, požádejte o větší verze fotografií i o případné nafocení z dalších směrů. Sledujte, jak vypadají ostré kraje či tenké části. Sledujte, zda nabarvené plochy náhle podivně nemizí, nebo zda někde neprosvítá umělá hmota tak, jak to v továrně nejspíš nezamýšleli.

Podřené části figurky zohyzdí a často ji učiní naprosto bezcennou. Vždy nemusejí být tyto části zcela očividné.

Praskliny a ulomené části

Toto přímo navazuje na předchozí problém, ale nachází se zde malá záludnost. Některé části mohou vypadat na první pohled naprosto normálně, ale když je vezmete do rukou, zjistíte, že vše nedrží tak pevně, jak by mělo. Taková figurka vlastně není celá – je poškozená. Z pouhých fotografií to asi nikdo nerozezná, proto se prodejce raději zeptejte, zda je figurka určitě nepoškozená a nemá nějaké na první pohled skryté neduhy.
Ulomené části na fotografiích rozeznáte o poznání snadněji, ale záleží na tom, z jaké strany je figurka vyfocená a kde se ulomená část nalézá. Ne vždy to na první pohled rozeznáte. Zde rozhodují především vaše vědomosti o tom, jak je to správně a jak ne. Stačí si na internetu najít pár fotek a porovnat zda je vše tak, jak má být. Pokud například hrochovi s pádlem chybí horní polovina pádla, rozeznáte to velice snadno.

Ulomené části figurku naprosto znehodnotí. Za normální situace by takovou figurku nikdo nekoupil, ale ne pokaždé si toho všimnete.

Reálný příklad z Aukra. Malá nekvalitní fotografie, vyfocená na křiklavém pozadí. I přesto lze rozeznat dosti podřené části. Troufnu si říct, že za požadovanou cenu figurku nikdy skutečný sběratel nekoupí.

Existuje ještě jeden případ ulomených částí figurky, který považuji za nejzrádnější. Ulomené a poté nějakým způsobem podomácku opravené. V mnoha případech to na fotografii nerozeznáte. Ti, kteří takto figurky podomácku „bastlí“ a poté prodávají, tak činí s jediným úmyslem - vydělat. Na nějakou sběratelskou etiku kašlou. Většinou to zjistíte až když máte figurku v rukou, ale nemusíte to zjistit nikdy (podle toho oč se jedná).

Kousíček držátka deštníku je ulomený a nahrazený čímsi jiným. Na fotografii by vše bylo schováno pod deštníkem ale ve skutečnosti deštník takto nebude vůbec držet. U drahých figurek se vyplatí znát předem co nejvíce podrobností.

Prach, kouř a mastnota...

Dlouhodobě vystavené figurky se i v sebečistším domě po nějaké době zapráší. Čím déle prach na figurky dopadá, tím více se do nich „zažírá“. Po pár letech nehybného pokrývání prachem už jej z figurky vůbec nemusíte nedestruktivním způsobem odstranit. Barvy pod ním zajdou, zešednou a figurka se stane sběratelsky neatraktivní (jsou prostě hnusné). Ještě ničivější účinky má cigaretový kouř. Figurky u silných kuřáků, vystavené častému „začoudění“ vypadají mnohem hůř, než při pouhém zaprášení a také to trvá mnohem kratší dobu. Vyčistit takovou figurku je obtížné, někdy až nemožné. Krom toho získají „odér“, který případného kupujícího příliš nepotěší.
Ještě o mnoho horší případ jsou figurky, které zůstávají delší dobu vystavené v kuchyních - obzvláště blízko plynových sporáků. Už po pár měsících z nich pára, olej, plyn a prach udělají cosi, co by se asi nikdo nepokoušel prodat.
Figurky ponechané svému osudu na pískovišti už nikdy nehledejte. Pravděpodobnost, že zůstane sběratelsky atraktivní je nulová.

Chybějící nebo zaměněné doplňky

Jednou jsem viděl prodávat lvici ze série Leoventuras z deštníkem patřícím žábě ze série Froggy Friends. Pro normálního člověka se nejspíš vůbec nic neděje, ale pro sběratele je to děs. Takový prodejce tím sám o sobě říká, že vůbec neví, co prodává a jde mu jen o peníze. I zde platí (stejně jako v jakémkoli jiném oboru), že vědomosti jsou základ. Kdo ví – nenechá se napálit. Kdo pouze hromadí, může mít ve sbírce naprosto jedinečnou variantu. Pokud si nejste jistí, vždy nejprve hledejte informace. Internet je plný obrázků snad každé figurky a oficiální katalog je mocný spojenec v ověřování informací.

Krtek je v pořádku, ale chybí jeden z možých trpaslíků. Na konci šňůrky vánoční ozdoby zase chybí korálek. Santa pod sebou nemá pytel a za sebou dopravní značku.

Lepení a slepování

Běžnou praxí při vystavování figurek je používání oboustranné lepicí pásky, která je jednou stranou přilepená na poličku a druhá tvoří jakýsi přilnavý podklad, na který se figurky umístí. Hlavní výhodou je, že když do takové police nedopatřením vrazíte, málokdy popadají a navíc takto stojí i takové figurky, u kterých je to se stabilitou na štíru. Podstatnou nevýhodou je, že po dlouhodobějším přilepení přilne lepidlo k figurce a dost obtížně se z ní odstraňuje (záleží na druhu použité pásky). Někteří prodejci, si s odstraňováním nedělají těžkou hlavu. Na fotografiích lepidlo prozradí zespoda zapatlané části figurky, někdy i dost špinavé. Většinou se nejedná o nenapravitelnou závadu – jen o nepříjemnou těžkost.

Ukázka lepidlem zaneřáděných nožiček.Odporně špinavá oboustranná lepící páska.Po odstranění nikoho ani nenapadne, že tu něco bylo.

Ukázka lepidlem zaneřáděných nožiček a oboustranná páska nalepená na spodku figurky - což jak vidno není nezvratný proces.

Něco jiného jsou zlomené a posléze opět přilepené části (nejčastěji vteřinovým lepidlem). V případě, že je to uděláno zručně, nemusíte nikdy poznat, že je něco špatně. Často jsou ale části spojeny ledabyle, nebo vyloženě špatně. Lepidlo rozleptává barvu i umělou hmotu samotnou. Místo spojených částí proto často bez problémů naleznete. Avšak i v případě, kdy je vše provedeno dobře, jedná se o znehodnocenou figurku. Pod lupou najdete i na první pohled neviditelné spoje. Pak už záleží na každém sběrateli, zda mu to nevadí, či zda s takovou figurkou „dokáže žít“.

Ulomená a znovu přilepená nožička.Ulomená a znovu přilepená nožička.

Na první pohled si toho člověk nemusí všimnout, ale figurka s tímto poškozením je sběratelsky naprosto bezcenná. Doslova diletantský způsob slepení.

Viděl jsem i případ kdy byly figurky přilepeny vteřinovým lepidlem k podložce a posléze prodávány. Stojící figurka vypadá na první pohled normálně. Problém vyvstává při pohledu zespoda. Vteřinové lepidlo rozleptalo co mohlo a figurka se tak prakticky stala zničenou.

Fotky ze všech stran!

Pozor na nekvalitní či upravené fotografie. V případě, že si chcete existenci některé z výše uvedených závad ověřit a kupujete figurky přes internet, žádejte po prodejci více kvalitnějších fotografií. Zepředu, z boků, zezadu, shora i zespoda. Snadno poškoditelné části ať vyfotí v detailu. Fotografie o rozměru 10x8cm a JPG kompresí 80% vám toho příliš neřeknou. Fotografie převzaté z různých serverů, nebo naskenované z katalogu berte pouze jako ilustrační. To, že figurka vypadá moc pěkně na obrázku, ještě neznamená, že k vám právě tahle dorazí. V době, kdy lze pomocí počítačových programů snadno upravovat realitu není prakticky žádná fotografie stoprocentní ukázkou toho, co se vám dostane do rukou.

Ukázka neexistující varianty (existuje pouze se zeleným tričkem) a názorné zobrazení rozdílů u kvalitní a nekvalitní fotografie (nekompletní figurka - chybí červená lupa).

Reálný příklad z Aukra. Ne příliš kvalitní malinkatá footografie, každý ze Šmoulů je nekompletní. V popisu je uvedeno neponičené, ale na fotografii to vypadá na drobné oděrky. Vyvolávací cena 60,- Kč, reálná hodnota pro sběratele 0,- Kč.

Repliky doplňků

Nejrůznější poškození není to jediné, co definuje sběratelskou kvalitu. Pokud vlastníte originální figurku - například Regenkobold ze série Kleine Kobold Pumuckl – ale deštník je replika, jen těžko by jste při prodeji mohli chtít dostat tolik, kolik je napsáno v aktuálním katalogu. O Goofym ze série Micky und seine tollen Freunde s replikou kšiltovky platí taktéž. Každý sběratel si musí rozhodnout sám, zda pro něj repliky doplňků představují problém.

Repliky figurek

Repliky celých figurek ve většině případů pouhým okem nerozeznáte. O to hůře na fotografii. Seriózní sběratelé jsou si vědomi toho, že figurka je replika a při prodeji tuto informaci nezatajují – tomu odpovídá i cena. Ti co repliky vytvářejí, míří opačným směrem – chtějí na tom vydělat. Proto když uvidíte prodávat velmi starou figurku ve velmi dobrém stavu, za podezřele příznivou cenu, je dobré si o prodejci (i o oné figurce) zjistit co nejvíce informací.

Rohling?

Rohling znamená německy prázdný a v našem odvětví se dá chápat jako polotovar, nenamalovaná figurka, nebo také jako vzácná kořist. Vznikaly jako testovací vzorky při výrobě figurek, nebo mizely z pásů v továrně, kde měly být ručně namalovány. Rohlingy nikdy nebyly uvnitř Kinder vajíčka - byly vyneseny z továrny - proto není pravděpodobné, že by byly otlučené, podřené či někde vystavené. Ti, kteří je vynesli s nimi dozajista měli takové úmysly, jenž vyžadovaly figurky neporušené.

Dva rohlingy ze série Donalds flotte Familie z roku 1987. Košík by byl z jiného plastu, a proto není součástí figurky.
Vzácná testovací verze Regenkobold.

Dnes je největší nevýhodou rohlingů skutečnost, že se nejsnáze falšují. Z pouhých fotografií nikdy nepoznáte, zda se jedná o originál, či repliku. I když se vám dostane do rukou, nebudete to vědět jistě.

Poškození z výroby

Chyba se čas od času stane všude a tak někdo někdy z vajíčka vytáhne hračku, která obsahuje nějaký defekt přímo z továrny. Tábor sběratelů se pak dělá na tři skupiny. Jedni figurku vezmou a jednoduše vyhodí, protože pro ně nemá sběratelskou hodnotu. Druzí si ji přesto nechají, nebo ji prodají, protože figurka je taková, jakou ji našli ve vajíčku. Třetí skupina si figurku prohlédne a po patřičné úvaze uznají, že jde o variantu, byť se ve své podstatě jedná pouze o vadu. I toto si každá sběratel musí rozhodnout sám.

Puzzle, kováky, skládačky...

Vše výše popsáno se týká figurek, ale to není jediný sběratelský Kinder sortiment. Co definuje sběratelkou kvalitu a nač si dát pozor u ostatních věcí?

Puzzle - Podřené, či potrhané části obrázku, chybějící dílky, roztřepený papír, zvlnění způsobené vlhkostí, slepení do jednoho celku, přilepení k podložce, pokreslené či popsané (a to i ze zadní části).

Kováky - Ulomené části, ohnuté, odřené, rez či koroze, poškrábání, chybějící (plastové) doplňky.

Skládačky (hračky) - Ulomené části, ohnuté, odřené, praskliny, slepené části, chybějící části, nahrazení chybějících části něčím jiným.

BPZ (příbalové letáčky) - utržené rožky, potrhané, zmačkané, pokreslené či popsané, přilepené k něčemu, zvlnění způsobené vlhkostí, vyblednutí způsobené sluncem, díry.

Resumé

Sběratelská kvalita je naprosto subjektivní pojem. Každý se musí rozhodnout sám, jak náročným sběratelem chce být. Každý si musí rozhodnout sám, co pro něj přijatelné je a co už není. Nelze však obviňovat prodejce, že se snaží zpeněžit i sběratelsky nežádoucí figurky, když se často najde někdo, kdo je ochoten za ně zaplatit. Ti poctiví vždy přiznají, že vše není úplně v pořádku. Nejde však pouze o to, abychom se při koupi nenapálili, především jde o to, abychom ze své sbírky měli radost. Tento článek vám snad poskytl několik typů, jak se k tomu přiblížit.


Poznámka: Následující odstavec jsem do článku přidal až po jeho dopsání. Jistá události mě totiž upozornila ještě na jeden zásadní neduh v udržení sběratelské kvality, na který je nutné upozornit. Tento odstavec je napsán v poněkud jiném duchu i tónu, doporučuji tedy morálnějším jedincům přeskočit jej.


Lidská hloupost, lenost a chamtivost

Stalo se mi, že jsem na Mimibazaru našel jednu ze dvou figurek, která mi chyběla v sérii Micky Maus & Freunde. Modrý kačer na skateboardu. Cena 17,-kč, poštovné 29,-Kč, fotografie nijak skvělá, ale figurka se zdála v pořádku, BPZ u figurky - rozhodl jsem se, že dám Mimibazaru opět jednou šanci.

Výřez z oné fotografie - kvalita oproti originálu není nijak digitálně upravena.

Poslal jsem peníze, domluvil se s prodejkyní (z nějakého důvodu jsem musel čekat s odesláním do dalšího týdne) a následně čekal. Po pár dnech mi figurka přišla. V obyčejné obálce jen tak do schránky. To by bylo v pořádku, za 29,- jsem víc nečekal (později jsem si dal tu práci a zjistil, že 29,-Kč taková obálka zdaleka nestojí). Každý sběratel asi zná pocit, když získá nový přírůstek. Těšil jsem se, roztrhl obálku a vysypal obsah.

Obsah obálky.

Osobně nemám rád uskladňování figurek v pytlíčcích, ale v tomto případě bych si přál, aby ona dotyčná jeden použila. První věc, která mi zmrazila úsměv byla ulomená nožička. Znám naše pošty a vím, že se to může stát. Myslící člověk by proto jako opatření figurku umístil například do žloutku z Kinder vajíčka, nebo zabalil do novin, bublinkové fólie, nebo vložil alespoň do pytlíčku, aby figurka cestou nezničila taktéž volně vložený BPZ - což se také stalo. Toto vše by se nesběrateli asi dalo odpustit - není každý den posvícení. Ale až bližší pohled mě utvrdil, že mám co dělat s naprostým diletantstvím.

Nemám odvahu zjišťovat, co to je. Odhaduji ptačí trus.

Nevím přesně, jaká "hmota" se na hlavě kačera vyskytuje, ale vím, že tohle pošta rozhodně nezpůsobila a také vím, že na původní fotografii se nic takového nevyskytuje. Jako bonus vím i to, že figurku do obálky vkládalo prase - nesběratel. Poslat figurku zpět a chtít náhradu od takové osoby je zbytečné. Jen bych utrácel další peníze a výsledek by nebyl žádný. Snad si těch pár korun paní prodejkyně užije. Já za oněch 46,- nemám nic. Rozlámaná špinavá figurka s proděravělým BPZ pro sběratele znamená - nemít nic. Tedy skoro. Přidal jsem odstavec k tomuto článku, aby bylo názorně vidět, jak moc sběratelskému světu škodí lidská hloupost, lenost a chamtivost.

how to order the abortion pill online order abortion pill online where can i buy abortion pills
abortion pills abortion pill ordering abortion pills to be shipped to house
my husband cheated with a man women cheat husband redirect
go why men cheat cheat on my wife
go why men cheat cheat on my wife
redirect why wife cheated I cheated on my wife
most women cheat click read here
website my wife emotionally cheated on me how to cheat husband
percentage of women who cheat why married men cheat on their wives read
redirect what is a medical abortion abortion pill for early pregnancy
legal abortion click abortion pill safety
My husband cheated on me why do husbands cheat click
bystolic discount coupon bystolic coupons for free
copay cards for prescription drugs prostudiousa.com free discount prescription card
coupons for cialis prostudiousa.com cialis coupon lilly
kamagra max kamagra gold kamagra max
kamagra vélemények open kamagra max
voltaren emulgél voltaren actigo voltaren forte
concorde concord reverso plus concord reverso plus
imodium plus blog.ruleof3.ae imodium a alkohol
voltarene patch ningchao.net voltaren dolo
vibramycine n read vibramycin
buscopan compositum megaedd.com buscopan medicament
etoricoxibum blog.pelagicfm.com etoricoxib tablet
cleocin t gel read cleocin uses
imodium annostus darkwoodsdojo.com imodium
nolvadex vidal site nolvadex
ribavirin yan etkileri ribavirin ribavirin ilacabak
valsartan side effects oscarsotorrio.com valsartan uses
nexium control price ireland open nexium control reviews
metronidazole tablets read metronidazole tablets
actos spc programingqa.com actisorb
amoxicillin and sun link amoxicillin rash
biaxin 500 mg efectos secundarios mba-institutes.com biaxin 500 mg efectos secundarios
coupons for prescription medications asindia.in discount drug coupon
dipyridamole uses ourblog.bebrand.tv dipyridamole stroke
ear47mtete|00306B02668F|d012455|Articles|obsah|0F129E65-EEF4-476A-9B2E-C03EB9EE3B52
Komentáře
ban09
(10.03.2014 19:05)
avatar

Informace, že na MMB nelze nechat komentář je mylná. Každý registrovaný uživatel (stejně jako na Aukru) může napsat hodnocení, konkrétně tato (ne)sběratelka má 628 hodnocení zde: http://www.mimibazar.cz/hodnoceni.php?user=75559

read here link do all women cheat
go online cheat on my wife
website what makes husbands cheat redirect
My wife cheated on me reasons people cheat married affairs
open married men dating how to cheat on wife
website when women cheat how to cheat on wife
website when women cheat how to cheat on wife
my boyfriend cheated on me quotes why do women cheat how to cheat husband
women affairs click here why women cheat on husbands
women affairs click here why women cheat on husbands
redirect what is a medical abortion abortion pill for early pregnancy
redirect read here link
android apps free best android monitoring software best free phone spy app
vacuum aspiration procedure baby abortion abortion gone wrong stories
how much do abortions cost books on abortion i need an abortion
how to terminate a pregnancy naturally abortion clinics in liverpool when is the latest you can terminate a pregnancy
how to terminate a pregnancy naturally abortion pill side effects when is the latest you can terminate a pregnancy
bystolic coupon mckesson bystolic manufacturer coupon daliresp patient assistance
bystolic discount coupon site generic bystolic
cialis dosage for a site cialis dosing options
cialis dosage options for open cialis dosage for women
acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie
free prescription drug cards go 2015 cialis coupon
free prescription drug cards go 2015 cialis coupon
cialis discounts coupons click cialis manufacturer coupon 2016
coupons for cialis printable blog.nvcoin.com coupons cialis
cialis coupon free go cialis coupons from manufacturer
printable cialis coupon prescription coupon canada drug pharmacy coupon
prescription drug cards read free prescription cards
free prescription cards discount prescription coupons prescription drugs coupons
voltaren dolo megaedd.com voltaren forte
voltaren forte click voltaren gel cijena
azithromycin bivirkninger go azithromycin alkohol
buscopan compositum megaedd.com buscopan medicament
nexium 20 nexium nexium 20
motilium chien motilium motilium
abilify forum web-dev.dk abilify efficacy
risperdal beipackzettel go risperdal 0 5
cialis walgreen coupon allindiasweetsrestaurant.com cialis cvs coupon
propranolol halmed link propranolol lijek
propranolol halmed link propranolol lijek
gabapentin alkohol gabapentin alkohol gabapentin pcd
concor cor link concor cor
metoprolol action mechanism metoprolol action time metoprolol sandoz side effects
cialis 20mg cialis 20mg cialis coupon
ibu 600 ibuprofen 600 ibuprofen 800
biaxin 500 mg efectos secundarios site biaxin 500 mg efectos secundarios
seroquel pris krishnan.co.in seroquel pris
home remedies for abortion open abortion at home
domperidon nebenwirkungen domperidon 0bat domperidon je
figurak
(11.03.2014 15:46)
avatar

Děkuji. Mě vlastně ani nenapadalo, že ty hromady smajlíků a kytiček, jsou komentáře. Co mě fascinuje je skutečnost, že paní nemá ani jeden negativní. Upravím info v článku a smažu odkaz na ni - kdo ví, jak to vlastně mohlo být.

ordering abortion pills to be shipped to house read here where can i buy abortion pills
buy abortion pills online buy the abortion pill online medical abortion pill online
I cheated on my girlfriend how to cheat wife why do women cheat with married men
open read redirect
married affairs sites my wife emotionally cheated on me what makes women cheat
read here how to cheat on husband do all women cheat
my husband cheated with a man why do wifes cheat redirect
go online cheat on my wife
website women affairs redirect
buy generic viagra cialis levitra viagra 100 mg redirect
redirect why wife cheated I cheated on my wife
website click how to cheat on my husband
click abortion techniques website
what makes married men cheat married looking to cheat women affairs
redirect how to know if wife has cheated cheat husband
why do husbands cheat online affair why do women cheat on husbands
android apps free top spy apps for android best free phone spy app
vacuum aspiration procedure tell my story abortion gone wrong stories
gabapentin side effects gabapentin gabapentin side effects gabapentin gabapentin side effects gabapentin
gabapentin side effects gabapentin gabapentin side effects gabapentin gabapentin side effects gabapentin
generic bystolic alternative what is the generic name for bystolic
lilly coupons for cialis cialis coupon prescription card discount
cialis 10 mg erfahrungsberichte cialis 10 mg erfahrungsberichte cialis 10 mg erfahrungsberichte
cialis duree action http://cialis20mgsuisse.com/duree/action cialis duree action
cialis discounts coupons open cialis manufacturer coupon 2016
coupons for prescriptions codesamples.in cialis discounts coupons
cialis coupon open drug discount coupons
coupons for cialis free coupon for cialis cialis coupon lilly
kamagra max kamagra vélemények kamagra max
voltaren voltaren emulgél voltaren szemcsepp
cipro ciprobay cipro
voltaren emulgél voltaren actigo voltaren forte
losartan 50 mg crownlimos.ca losartankalium krka bivirkninger
voltarene patch ningchao.net voltaren dolo
azithromycin bivirkninger go azithromycin alkohol
diflucan krema diflucan tbl diflucan 150
dulcolax blog.idilbaby.com dulcolax liquide
etoricoxibum open etoricoxib side effects
imodium alkoholi williamgonzalez.me imodium plus
abilify forum site abilify efficacy
vermox delovanje link vermox delovanje
ventolin onlineseoanalyzer.com ventolin vs berodual
risperdal beipackzettel driverblog.suddath.com risperdal 0 5
gabapentin alkohol gabapentin alkohol gabapentin pcd
gino-canesten corrimento rosado sporturfintl.com gino-canesten creme
concor cor link concor cor
voltarene 100 blog.martinhey.de voltarene gel
patanol s patanol patanol eye drops
cialis coupons 2015 racindirt.com drug coupons
cialis 2015 coupon read cialis coupon code
cytotec abortion where to get an abortion elective abortion
home remedies for abortion go abortion at home
order abortion pill online open where can i get an abortion
purple7
(19.03.2014 14:37)

Mimibazar jsem zavrhla už dávno a to na věčné časy. Nejen špatná kvalita, ale kolikrát i velmi těžká domluva.

Frown

how to order the abortion pill online abortion pill where can i buy abortion pills
ordering abortion pills to be shipped to house pill for abortion online where can i buy abortion pills
I cheated on my girlfriend how to cheat wife why do women cheat with married men
read click here women who cheat on their husband
why do women cheat with married men my boyfriend cheated on me quotes dating site for married people
go how many guys cheat my husband cheated
my husband cheated with a man why do wifes cheat redirect
how much arginine is in viagra generic viagra houston tx how long after eating for viagra
love affairs with married men how to cheat husband how to catch a cheater
why do women cheat on their husbands online women cheat on men
all women cheat what makes husbands cheat why does husbands cheat
open women love to cheat percentage of women who cheat
percentage of women who cheat beautiful women cheat read
my boyfriend cheated on me quotes why do husband cheat how to cheat husband
women affairs click here why women cheat on husbands
abortion statistics redirect natural abortion methods
vacuum aspiration procedure baby abortion abortion gone wrong stories
how much do abortions cost abortion legal i need an abortion
how to terminate a pregnancy naturally how can i terminate a pregnancy when is the latest you can terminate a pregnancy
sumatriptan patch sumatriptan patch sumatriptan patch
coupon for prescriptions click free prescription cards
cialis coupon open drug discount coupons
free prescription cards discount drug coupons prescription drugs coupons
coupons prescriptions nationalautocare.com cialis coupon
aldactone forum click aldactone 100 mg tablete
sinemet sinemet sinemet
viagra online centauricom.com viagra forum
flagyl annostus go flagyl kuuri
cleocin t gel read cleocin uses
quetiapine fk bistromc.org quetiapine afbouwen
cardura e10 davidspot.com cardura 1 mg
valsartan side effects oscarsotorrio.com valsartan uses
gabapentin alkohol gabapentin alkohol gabapentin pcd
actos spc programingqa.com actisorb
cialis 20mg blog.rewardsrunner.com cialis coupon
ibu 600 carp-fishing.nl ibuprofen 800
coupons for prescription medications open discount drug coupon
copay cards for prescription drugs iscsi.com discount coupons for cialis
kamagra wikipedia open kamagranow
cytotec abortion where to get an abortion elective abortion
venlafaxin wirkung venlafaxin johanniskraut venlafaxin graviditet
harpy
(07.04.2014 13:47)

Děkuji za velice zajímavý a pravdivý článek ohledně výměn. Mnohokrát jsem se už také spálil při výměně a nebo prodeji figurek. Sám uznávám jen TOP kvalitu. Dostal jsem se do fáze, kdy sběratelé po mě chtějí výměnu ale nemají mi co nabídnout jelikož je má sbírka poměrně veliká. Řeším to raději odprodejem na co ale někteří nechtějí přistoupit tak raději výměnu odpískám. Nebudu měnit něco co nepotřebuji jen proto abych pomohli jinému. Z toho jsem už dávno vyrostl. Aukro ani Mimibazar nemusím. Raději kupuji na ebay kde je kvalita figurek na jiné úrovni než v Čechách...Wink

how to order the abortion pill online abortion pill where can i buy abortion pills
website what makes husbands cheat redirect
viagra vs cialsis how many men take viagra viagra sterioids
buy viagra locally viagra 1994 open
redirect open I cheated on my wife
website click how to cheat on my husband
dating for married dating for married men website
website my wife emotionally cheated on me how to cheat husband
website affair dating sites how to cheat husband
click search pills website
reasons married men cheat redirect why do women cheat with married men
open online reasons wives cheat on husbands
wife affair when married men cheat reasons women cheat on their husbands
android apps free best android monitoring software best free phone spy app
vacuum aspiration procedure when is the latest you can terminate a pregnancy abortion gone wrong stories
gabapentin doses for neuropathic pain gabapentin doses for neuropathic pain gabapentin doses for neuropathic pain
generic bystolic alternative what is the generic name for bystolic
acheter viagra livraison http://acheterviagraenfrance.com/livraison acheter viagra livraison
acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie
cialis 10 mg erfahrungsberichte cialis 10 mg erfahrungsberichte cialis 10 mg erfahrungsberichte
coupon for prescription read prescription coupons
free prescription drug cards eblogin.com free prescription drug discount card
cialis coupons and discounts blog.suntekusa.com prescription drugs coupons
coupons for cialis prostudiousa.com cialis coupon lilly
cialis coupon code prostudiousa.com coupon cialis
voltaren link voltaren szemcsepp
cipro ciprobay cipro
aldactone forum click aldactone 100 mg tablete
imodium plus imodium rapid imodium a alkohol
escitaloprama adboesten.nl escitalopram teva 10 mg
buscopan compositum megaedd.com buscopan medicament
divalproex open divalproex sodium side effects
imodium annostus darkwoodsdojo.com imodium
clozapine clozapine clozapine side effects
valsartan side effects oscarsotorrio.com valsartan uses
fluvoxamine blog.tgworkshop.net fluvoxamine alcohol
arcoxia 30 mg arcoxia 120 mg arcoxia 120 mg
gabapentin alkohol link gabapentin pcd
tegretol 200 mg tegretol cr tegretol presentacion
arimidex site arimidex
procyclidine tablets procyclidine spc procyclidine side effects
patanol s patanol patanol eye drops
amoxicillin and sun boomasontennis.com amoxicillin rash
seroquel pris link seroquel pris
dipyridamole uses read dipyridamole stroke
cialis 2015 coupon printable coupons for cialis cialis coupon code
diflucan how long to work diflucan 150 diflucan 100 mg
cytotec abortion where to get an abortion elective abortion
order abortion pill online open where can i get an abortion
chocolatee.poupee
(26.04.2014 15:01)
avatar

Jak na MMB, tak i na Aukru nakupuji jen od prověřených uživatelů. A je jich poskromnu. Chápu, že ne každý je sběratelem a hodně nabídek je od uživatelů, kteří se sběratelstvím kinder surprise vůbec nevěnují. 

ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill order abortion pill
ordering abortion pills to be shipped to house pill for abortion online where can i buy abortion pills
click here website why do women cheat on husbands
go how many guys cheat my husband cheated
read here cheat wifes do all women cheat
my husband cheated with a man why do married men cheat redirect
married woman looking to cheat how to cheat wife reasons why wives cheat on their husbands
website when women cheat how to cheat on wife
open women love to cheat percentage of women who cheat
my boyfriend cheated on me quotes my wife emotionally cheated on me how to cheat husband
women affairs open why women cheat on husbands
redirect where can i get abortion pills abortion pill for early pregnancy
redirect how to know if wife has cheated cheat husband
gabapentin doses for neuropathic pain gabapentin doses for neuropathic pain gabapentin doses for neuropathic pain
cialis dosing for ed cialis dosage amounts cialis dosage when to take
cialis dosage options for open cialis dosage for women
acheter viagra livraison acheter viagra livraison acheter viagra livraison
buy cheap viagra online viagra for sale uk buy online viagra
coupons for prescription drugs crmsociety.com prescription discount coupons
free prescription drug cards go 2015 cialis coupon
copay cards for prescription drugs free prescription discount cards coupons for cialis
viagra torta go viagra nőknek
kamagra vélemények kamagra 100 kamagra max
augmentin et soleil link augmentin et soleil
voltaren forte voltaren rapid voltaren gel cijena
escitaloprama site escitalopram teva 10 mg
ventolin inhaler etken madde ventolin inhaler yan etkileri ventolin inhaler nedir
ventolin inhaler etken madde ventolin inhaler yan etkileri ventolin inhaler nedir
vibramycine n vibramycin vibramycin
nexium 20 is-aber.net nexium 20
clozapine interview-questions.sumedh.in clozapine side effects
imodium alkoholi imodium hinta imodium plus
dostinex site dostinex mire jo
valsartan side effects click valsartan uses
nexium control price ireland come2belgrade.com nexium control reviews
cialis walgreen coupon allindiasweetsrestaurant.com cialis cvs coupon
actos spc programingqa.com actisorb
patanol s patanol patanol eye drops
metoprolol action mechanism metoprolol sandoz cmi metoprolol sandoz side effects
seroquel pris read seroquel pris
drug coupons iscsi.com free printable cialis coupons
cialis 2015 coupon read cialis coupon code
lenka
(24.08.2014 19:08)

Ano, na MMB lze najít spousty nekvalitních Kinder. Automaticky bych ho však nezavrhovala. Inzeruji tam také, protože nevím, kde jinde Kinder přebytky prodat a získat tak peníze na nákup nových Kinderek a můžu říct, že nabízím opravdu sběratelskou kvalitu.

Jakmile v Kinder najdu, co se mi nehodí, nafotím a hned opět schovám do původního obalu a celou krabici s přebytky uchovávam v suchu a temnu. Pokud tedy něco sháníte, nebojte se ke mně podívat:

http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=308518

V případě zájmu se pokusím vybrané nafotit mnohem detailněji.

 

ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill where can i buy abortion pills
go how many guys cheat my husband cheated
viagra vs cialsis open viagra sterioids
open married woman looking to cheat how to cheat on wife
my boyfriend cheated on me with a guy women who cheat on their husband catch a cheat
open how do i know if my wife has cheated percentage of women who cheat
website my wife emotionally cheated on me how to cheat husband
my boyfriend cheated on me quotes why do women cheat how to cheat husband
link click here go
how much do abortions cost abortion legal i need an abortion
acheter viagra livraison http://acheterviagraenfrance.com/livraison acheter viagra livraison
acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie acheter viagra en pharmacie
buy cheap viagra online http://viagraforsaleuk1.com buy online viagra
coupons for cialis printable blog.nvcoin.com coupons cialis
coupons for prescriptions read cialis discounts coupons
coupons for prescription drugs is-aber.net manufacturer coupons for prescription drugs
concorde concord reverso plus concord reverso plus
champix virkning champix virkning champix
voltarene patch ningchao.net voltaren dolo
ventolin inhaler fiyat ventolin inhaler etken madde ventolin inhaler yan etkileri
motilium chien motilium motilium
imodium annostus darkwoodsdojo.com imodium
nolvadex vidal click nolvadex
quetiapine fk bistromc.org quetiapine afbouwen
dostinex go dostinex mire jo
lipitor terveyskirjasto go lipitor 20 mg
flutamida precio read flutamida 250
metronidazole tablets sharpcoders.org metronidazole tablets
prednisolone side effects in dogs link prednisolone and alcohol interaction
tamoxifen 20 mg fyter.cn tamoxifen bijwerkingen haargroei
cyklokapron dosering cyklokapron pris cyklokapron dosering
drug coupons cialis coupons free free printable cialis coupons
dipyridamole dose dipyridamole dipyridamole uses
oxcarbazepine oxcarbazepine mylan oxcarbazepine vidal
how much does it cost to have an abortion site abortion clinics near me
naltrexone weight loss side effects naltrexone alcoholism medication naltrexone mechanism
cetirizin 10 g cetirizin pris cetirizin urticaria

Komentáře mohou vkládat pouze přihlášení uživatelé